Kom med i ett feministiskt minnesprojekt – berätta om dina egna erfarenheter som kvinnoaktivist under 1970-talet!

För drygt 40 år sedan bildades Grupp 8 i Stockholm som blev början till den nya kvinnorörelsen. Sedan bildades Grupp 8-grupper runt om i landet, Arbetets Kvinnor, Lesbisk Front, Kvinnocentrum, Kvinnohusgrupper osv.

År 2007 året kom två avhandlingar ut om den nya kvinnorörelsen. Dels idéhistorikern Emma Isakssons bok Kvinnokamp. Synen på underordning och motstånd i den nya kvinnorörelsen. Om kvinnokampen i Stockholm – Grupp 8, Lesbisk Front och Kvinnokulturarbetet.

Dels Eva Schmitz som doktorerade med boken Systerskapet som politisk handling. Kvinnors organisering i Sverige från 1968 till 1982 som belyser ett antal kvinnogruppers politiska verksamhet runt om i Sverige samt ASAB-städerskornas strejk och Algotssömmerskornas kamp.

Men det finns så mycket mer som behöver dokumenteras. Vi behöver lyfta fram fler kvinnoaktivisters egna berättelser och historiska erfarenheter. I USA tog ett antal kvinnor initiativ till ett så kallat feministiskt minnesprojekt i mitten av 1990-talet där 30 kvinnor skrev ner sina berättelser om det första engagemanget, hur de kom med i kvinnorörelsen och deras erfarenheter av kvinnopolitiskt arbete. Berättelserna presenterades sedan i boken The Feminist Memoirproject. Voices from Women’s Liberation. Rutgers University Press 1998.

Vi vet att det finns ett intresse för ett liknande projekt här i Sverige och vi vill att denna historiska rörelse och dess betydelse för att förändra kvinnors situation ska uppmärksammas och inte falla i glömska.

Därför uppmanar vi dej som var med att börja skriva. Antingen på egen hand eller tillsammans med dem som du delar minnen med.

Anmäl ditt deltagande och berätta vad du vill skriva om senast den 1 juli 2009 med en kort skiss över innehållet. Den färdiga texten vill vi ha senast den 15 oktober 2009.

Skicka din anmälan och färdiga texter till info @ migra.nu

Om du inte vill skriva själv kan du bli intervjuad. Ta i så fall kontakt med oss via e-posten ovan.

Kontaktpersoner

Eva Schmitz, Malmö
Ingrid Sillén, Stockholm
Vera Almroth, Malmö
Eva Lindquist, Nacka

Vill du gå med i nätverket Feministiskt Minnesprojekt http://feministprojekt.ning.com

Skicka e-post till ingrid [at] migra.nu så får du en inbjudan. På nätverket kan du presentera dej och berätta vad du vill skriva om, diskutera med andra medlemmar och bjud in alla du tror kan vara intresserade!

 

 

 

Tillbaka